Κύπρος – Εκπαιδευτικός, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Συγγραφέας
Η Δήμητρα Σωκράτους γεννήθηκε στην Πάφο, στην Κύπρο.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές (2005). Έλαβε Μεταπτυχιακό Drama and Theatre in Education (Πανεπιστήμιο Warwick, Αγγλία, 2007) και Μεταπτυχιακό Arts and Culture Management (Rome Business School, Ιταλία, 2017). Είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Είναι Νεαρή Πρεσβευτής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο.
Έλαβε διάφορα βραβεία και διακρίσεις για το ακαδημαϊκό, κοινωνικοπολιτιστικό και λογοτεχνικό της έργο σε Κύπρο κι Ελλάδα. Σύντομο βίντεο για την εθελοντική κοινωνικοπολιτιστική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011.
Εξέδωσε τα παιδικά βιβλία “Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι” στο ιδιαίτερο θέμα του παιδικού καρκίνου, την ποιητική συλλογή “Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη”, η οποία περιλήφθηκε στον κατάλογο επικρατέστερων έργων για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά 2017 (Κύπρος) και το παιδικό βιβλίο “Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί” στο θέμα του γονεϊκού εγκλεισμού στη φυλακή.
Τα παιδικά βιβλία που εξέδωσε
Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι
Εικονογράφηση: Στέλλα Καραγιώργη
Ένα παραμυθένιο ταξίδι αναζήτησης της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο.
Η μικρή Μαίρη και… ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς συναντά πλάσματα που της προσφέρουν τις γνώσεις και το φως τους ώστε να κατανοήσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Θα έρθει άραγε η στιγμή η Μαίρη ν’ ανταμώσει με το Λευκό της Μπιζέλι; Και τότε, τι;
Η μικρή ηρωίδα, αποδεχόμενη την πρόκληση του “Λευκού Μπιζελιού”, δηλαδή του καρκινικού όγκου (σύμβολο για κάθε τι άγνωστο, δύσκολο και διαφορετικό) καταφέρνει να μυηθεί στη δική της παιδική σοφία.
Η όλη ιστορία δίδεται μέσα από φαντασία, θετικότητα, ευαισθησία, συμβολισμούς, μεταφορές και χιούμορ ώστε οι μικροί αναγνώστες να έρθουν με ιδιαίτερη προσοχή και ασφάλεια σ’ επαφή με το βίωμα, τις πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις προκλήσεις ενός παιδιού με καρκίνο και να ενδυναμωθούν.
Εξάλλου, ο καρκίνος κι η αντιμετώπισή του, όπως κι η συμβίωση με καρκινοπαθείς ανθρώπους στο σχολείο, στο σπίτι, στην κοινωνία, αφορούν όλους, μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη θετικών, δυναμικών στάσεων απέναντι στην ασθένεια μα και σε κάθε πρόκληση της ζωής, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση της σχολικής και κοινωνικής αλληλεγγύης για την ομαλή επανένταξη των καρκινοπαθών παιδιών στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στην κοινότητα, στην καθημερινή ζωή.
Το Λευκό Μπιζέλι αναπαρίσταται στην πολύχρωμη εικονογράφηση της δρ Στέλλας Καραγιώργη ως ένας “ρόδακας” (παρμένος από αρχαϊκό αγγείο), δηλαδή ρόδο, τριαντάφυλλο, ένα σύμβολο δύναμης, φωτός κι αισιοδοξίας. Η παιχνιδιάρικη και “θεραπευτική” εικονογράφηση περιλαμβάνει αρχαϊκά στοιχεία και φιγούρες, αξιοποιώντας το ερευνητικό και εικαστικό έργο της δρ Καραγιώργη.
Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ έλαβε το Βραβείο “Βιβλίο της Χρονιάς” στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων ΕΠΟΚ (Αθήνα, 2018). Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.
- Γιατί;
- Γιατί έτσι. Γιατί “κι αυτό θα περάσει”. Και τ’ οφείλουμε στον εαυτό μας να το περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα μα ταυτόχρονα αντλώντας τις αντίστοιχες διδαχές. Να εξελιχθούμε και να εφοδιαστούμε με γνώσεις, αρετές, αξίες… Συνοδοιπόροι πολύτιμοι για μια ζωή. Γιατί στο τέλος μένει μονάχα η γνώση κι η κατανόηση. Κι η σοφία. Ναι, κι η Αγάπη.
Αλήθειες, όνειρα και ειρήνη
Μια ποιητική συλλογή για παιδιά
Εικονογράφηση: Χαράλαμπος Επαμεινώνδα
Μια ποιητική περιπλάνηση στων παιδιών τις αλήθειες, τα όνειρα και την ειρήνη. Ποιήματα με ταιριαστή και ποικίλη ομοιοκαταληξία που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία, την παιγνιώδη διάθεση των στίχων και τη χαρά της ζωής που θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά, συνομιλώντας με ειλικρίνεια μαζί τους για απλά, καθημερινά, μα και σοβαρά θέματα.
Μια περιδιάβαση στην παιδική ζωή, με όλα της τα ωραία μα και τα δύσκολα. Δύσκολα όπως ο αποχωρισμός με την καλή φίλη που φεύγει για να δουλέψουν οι γονείς της στα ξένα. Δύσκολα γιατί συναντάμε ένα “νέο παιδί σε νέα χώρα”, τη μικρή “Ελιθάβετ” ή τον Τζαμάλ που είναι πρόσφυγας, παιδί-βιβλίο. Τόσο δύσκολα όσο οι καβγάδες των γονιών μα και των ανθρώπων όλου του κόσμου που χωρίζονται τελικά “σ’ άλλους εδώ κι άλλους εκεί”.
Άλλα τόσα όμως είναι και τα όμορφα που χαίρονται τα παιδιά: τα όνειρα, τη φαντασία, τ’ άστρα, την οικογένεια, τον τόπος τους μα κι ολόκληρο τον πλανήτη, το χιούμορ, το θαύμα, τη φιλία, τη συνεργασία.
Η συλλογή περιλήφθηκε στη μικρή λίστα επικρατέστερων έργων Λογοτεχνίας για μικρά παιδιά στα Κρατικά Βραβεία Κύπρου για τις εκδόσεις του 2017. Έλαβε το βραβείο ‘Βιβλίο της Χρονιάς’ στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ., Αθήνα, 2018) και το Α’ Βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (Ανέκδοτη Ποιητική Συλλογή, 2016). Είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.
Γιατί η Ποίηση μεταμορφώνει τον κόσμο των παιδιών ώστε να μεταμορφώσουν κι αυτά με τη σειρά τους τον κόσμο γύρω τους ως έφηβοι, ως νέοι και ως ενήλικες, μετουσιώνοντας τις παιδικές τους πραγματικότητες και προκλήσεις σε Αλήθεια κι Εμπειρία Ζωής.
Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί
Εικονογράφηση: Ευφροσύνη Μαύρου
Μια ιστορία που παρουσιάζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το βίωμα και τις πραγματικότητες ενός κοριτσιού με έγκλειστο γονέα στη φυλακή, προσδοκώντας το αγκάλιασμα όλων αυτών των παιδιών και την ενδυνάμωση των μικρών αναγνωστών.
Η μικρή Δανάη μαθαίνει από τη μαμά ότι ο μπαμπάς της βρίσκεται σ’ ένα σιδερένιο κλουβί. Αναρωτιέται διαρκώς τι κάνει, γιατί βρίσκεται εκεί και πότε θα επιστρέψει στο σπίτι, κοντά της.
Θέλει πολύ να τον δει και να τον αγκαλιάσει ξανά. Δυνατή παρηγοριά κι όμορφη συντροφιά, το παπαγαλάκι της, ο Μπάμπης, που κάνει τα πάντα για να της συμπαρασταθεί.
Θα καταφέρει η Δανάη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά της; Θ’ ανταμώσει τελικά με τον “μπαμπάκη” της; Και πώς αλλάζει η ζωή της μ’ έναν μπαμπά στο σιδερένιο κλουβί;
Το βιβλίο, λειτουργεί ως ένα εργαλείο αποενοχοποίησης του διαλόγου γύρω από το θέμα του γονεϊκού εγκλεισμού στη φυλακή. Πραγματεύεται ζητήματα όπως (α) η γονεϊκή απομάκρυνση κι αποξένωση (β) η ανάγκη επικοινωνίας-διατήρησης των οικογενειακών δεσμών κατά τον εγκλεισμό (γ) το ψυχολογικό, συναισθηματικό, κοινωνικό φορτίο και στίγμα που συνοδεύει τα παιδιά και τις οικογένειές τους (δ) η επιστροφή κι επανένταξη του έγκλειστου γονέα στην οικογένεια, στην καθημερινότητα και στην κοινότητα.
Το βιβλίο έλαβε το Βραβείο “Βιβλίο της Χρονιάς” στον 9ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων ΕΠΟΚ (Αθήνα, 2019). Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.
“Γιατί… το χειρότερο κλουβί είναι αυτό μες στο μυαλό μας”.
“Γιατί… οφείλουμε να πάψουμε να τιμωρούμε τα παιδιά έγκλειστων γονέων για ένα έγκλημα που δεν έχουν διαπράξει τα ίδια”.
Τα βιβλία της Συγγραφέως μπορείτε να τα βρείτε στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ. Γίνονται αποστολές σε όλη την Ελλάδα.
Βρείτε την Δήμητρα Σωκράτους εδώ.