Ελεάνα Γεωργούλη

multidisciplinary theatre artist
director | actress | physical performer
theatre & physical practices teacher

Η Ελεάνα Γεωργούλη εργάζεται ως σκηνοθέτης, performer και physical performance trainer. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2008). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (MA in Physical Performance & Intercultural Actors Training) στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Μ. Βρετανίας όπου αποφοίτησε με Έπαινο (2009).

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη σκηνοθεσία. H σκηνοθεσία αποτέλεσε τη φυσική απόληξη μιας ερευνητικής και συγγραφικής διαδρομής, με άξονες: τη συλλογή προσωπικών μαρτυριών στη δίνη ιστορικών εξελίξεων (Β΄ Παγκόσμιος, Εμφύλιος, Χούντα), τη γυναικεία αγωνιστικότητα και ανυπακοή, τη μετεγγραφή της ιστορικής μνήμης στην τρίτη γενιά. Στη σκηνοθετική της δουλειά εξετάζει τη δυναμική ισορροπία της αφήγησης ανάμεσα στην πρόζα και την έντονη σωματικότητα. Μεταξύ άλλων έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο θεάτρου πραγματικότητας: ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (προϊόν τριετούς έρευνας) βασισμένο στην αληθινή ιστορία της αντιστασιακής και μαχήτριας του ΕΛΑΣ Βάσως Στροφύλλα (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2020).

Ως ηθοποιός έχει τιμηθεί με το “Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου” στα πλαίσια των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΟΥΝ 2016, για τις ερμηνείες της ως “Μαρία” στο έργο “Βόυτσεκ” του Γκέοργκ Μπύχνερ και ως “Ι-330” στο έργο “Εμείς” του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν.

Από το 2009 εργάζεται σαν ηθοποιός-performer στο θέατρο και στο σινεμά σε παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ (2009-2017) στα πλαίσια της οποίας ερμήνευσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων: “Η Αποστολή” του H. Muller, “Εμείς” του Yevgeni Zamyatin, “Στη Σωφρονιστική Αποικία” του F. Kafka, “Βόυτσεκ” του Georg Buchner, “Η Μεταμόρφωση” του F. Kafka , “Οι Δίκαιοι” του A. Camus, “Όπως σας αρέσει” του W. Shakespeare, “Για να τελειώνουμε με την υπόθεση του Θεού” του A. Artaud σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.

Έχει διδάξει και επιμεληθεί εργαστήρια physical performance για θεσμούς, όπως το ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ του Φεστιβάλ Αθηνών. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και της Δραματικής Σχολής Πέτρας οπού διδάσκει το μάθημα της Physical Performance.

Βρείτε την Ελεάνα Γεωργούλη εδώ, εδώ και εδώ.

Μοιραστείτε το: