Μάγδα Νικολαΐδου

Πιανίστα και Μουσικολόγος

Η Μάγδα Νικολαΐδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με σπουδές σε Ελλάδα (Δίπλωμα πιάνου Ωδείο Αθηνών), Γαλλία (Δίπλωμα Πιάνου École Nationale de Gennevilliers Paris, Δίπλωμα Μουσικής Δωματίου École Nationale de Gennevilliers Paris, Maîtrise de Musicologie Sorbonne Paris IV) και Αγγλία (Master of Performance and Related Studies University of London) και συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με τους Josette Morata, Jeanne Claude Bouvresse, Pr Philippe Cathé, Pr Alexander Ivashkin, Andrew Zolinsky και Pr Christopher Elton, δραστηριοποιείται τόσο ως σολίστ πιάνου όσο και στο χώρο της μουσικής δωματίου με διαλέξεις – ρεσιτάλ και συναυλίες σε Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Αίγυπτο και Ρωσία, πραγματοποιώντας αρκετές “Πρώτες Παγκόσμιες Εκτελέσεις” σε έργα ρεπερτορίου, καθώς και σε έργα που έχουν γραφτεί για την ίδια και τα σύνολά της. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Cork της Ιρλανδίας – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Δεκέμβριος 2005 (Cork, Cultural Capital of Europe 2005). Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής σημασίας είναι η Α’ παγκόσμια εκτέλεση τεσσάρων ελληνικών χορών του Νίκου Σκαλκώτα σε μεταγραφή για δύο πιάνα από το Νάσο Γκρόζα (Ρωσία, Tambov, Ινστιτούτο Ραχμάνινοφ 2010), η Α’ πανελλήνια εκτέλεση του έργου «Υβρίδια» του συνθέτη Γιάννη Σταυρόπουλου (Αθήνα, Νοέμβριος 2008, Ωδείο Φ. Νάκας) και η Α’ Παγκόσμια Εκτέλεση της 3ης Συμφωνίας Ραχμάνινοφ σε μεταγραφή για 2 πιάνα από το Νάσο Γκρόζα, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα (Ωδείο Αθηνών, αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ιανουάριος 2017), στα πλαίσια του έτους Ελληνορωσικής φιλίας.


Τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει η ενασχόλησή της με τα πιανιστικά έργα του Σ. Ραχμάνινοφ. Εξ αυτού, έχει δώσει διαλέξεις-ρεσιτάλ για την πιανιστική γραφή του Ραχμάνινοφ στο Πανεπιστήμιο του Ραχμάνινοφ στο Tambov (Ρωσία 2010), στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths College – Deptford Town Hall 2009, 2010, 2016, 2017, 2018) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ραχμάνινοφ (Απρίλιος 2019).


Από το 2008 ήταν συνεργάτης με τον εκλιπόντα, διεθνούς φήμης, βιολοντσελίστα Alexander Ivashkin δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα (Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα – Σαντορίνη 2009) και στο εξωτερικό (Deptford Town Hall – Λονδίνο 2009, Όπερα του Καΐρου και Όπερα της Αλεξάνδρειας 2010). Η εμπειρία της στον χώρο της σύγχρονης performance περιλαμβάνει συνεργασίες με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, εικαστικούς και συγγραφείς όπως: Δύο αιώνες αγάπης (της σκηνοθέτιδας Κωστούλας Τωμαδάκη, Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα, Σαντορίνη 2003), Μήδεια, έργο για ηθοποιό και πιάνο (με την ηθοποιό – σκηνοθέτη Ραφίκα Σαουής, Abbey Festival Λονδίνο, 2007), Αναδρομική Στέλλα και Τάκης Καβαλλιεράτος (με τους εικαστικούς Στέλλα και Τάκη Καβαλλιεράτο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2007), Μικαέλ (του συγγραφέα Θεοφάνους Ιωάννου με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον ηθοποιό Βασίλη Λιάκο, Μουσική Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής Αθηνών 2020), …προς ύστατον φως… (της Λήδας Τασοπούλου με την ηθοποιό – σκηνοθέτη Ραφίκα Σαουής, Φεστιβάλ Φιλίππων, Καβάλα Ιούλιος 2020).

Από το 2008 έως το 2016 ήταν ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς Φεστιβάλ Ήχος και Εικόνα, το οποίο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και λάμβανε χώρα στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα (Σαντορίνη). Κατά τη διαμονή της στο Παρίσι εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου και ήταν μέλος εξεταστικών επιτροπών σε κρατικά ωδεία.

Διδάσκει πιάνο, μουσική δωματίου και ανάγνωση εκ πρώτης όψεως στο Εθνικό Ωδείο (Χαλανδρίου) και στο Ωδείο Ευμέλεια. Οι μαθητές της έχουν λάβει μέρος κι έχουν βραβευτεί σε διεθνείς κι εγχώριους διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου.

Μοιραστείτε το: