Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2019

“Χορεύοντας, μεταφέρεται κάποτε κανείς στη σφαίρα του υπερφυσικού. Η μουσική σε συνδυασμό με την κίνηση ενώνουν σώμα και μυαλό και τα οδηγούν σε μια υπέρτερη κατάσταση. Αυτή η εκστατική εμπειρία απελευθερώνει, επεκτείνεται βαθύτερα στην εσωτερική μας διάσταση, ενώνοντας το άτομο με το σύμπαν.


Δημιουργώντας, οι χορογράφοι μερικές φορές καταφέρνουν να εμφυσήσουν στον θεατή τη σύνδεση με το ιερό, το μυστηριακό, το μεγαλειώδες άγνωστο. Εκτός από ψυχαγωγία και τέχνη, ο χορός τότε γίνεται όχημα ανύψωσης του συνειδητού: αναζήτηση του απόλυτου νοήματος. Μια τέτοια χορογραφία οδηγεί πέρα από τα ορατά, τα βιωμένα και τα γνωστά.

Δηλιάδες – χορεύουσες νύμφες στο νησί της Δήλου στην αρχαία Ελλάδα. Ντεβαντάσι – διακόνισσες των ναών που διατήρησαν τις κλασικές παραδόσεις Μπαρατανάτυαμ και Οντισι στην Ινδία. Ντερβίσηδες σούφι – οπαδοί του πέρση ποιητή Ρουμι με τον στροβιλίζοντα χορό τους. Αζτέκοι ιερείς που “τραγουδούσαν με τα πόδια” στο προ-ισπανικό Μεξικό.
Ανέκαθεν η πνευματικότητα ήταν παρούσα στο χορό.


Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες, ειδικά στην Αμερική, της ταχείας διάδοσης του χορού στη θεία λειτουργία. Ο χορός επιστρέφει ως πρακτική λατρείας, σωματική μορφή προσευχής, έκφραση αφοσίωσης στο Θεό. Χιλιάδες ιερείς-χορογράφοι εκπαιδεύονται και συγκεντρώνουν δικό τους ποίμνιο. Ηδη σε ορισμένα μέρη τα εκκλησιάσματα χορού ξεπερνούν σε αριθμό τις σχολές χορού.
Το θέμα που προτείνουμε για την Ημέρα του Χορού και για τις εκδηλώσεις το 2019 είναι “Χορός και πνευματικότητα”

Με θερμές ευχές για την Ημέρα μας!”

Δρ. Άλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Παρίσι

Αυτά ήταν τα λόγια του Δρ. Άλκη Ράφτη Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, Παρίσι για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού του 2019

Ο Δρ Άλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2021

Φέτος το μήνυμα ανέλαβε ο Κορυφαίος Γερμανός Χορευτής Φρίντεμαν Φόγκελ:

“Τα πάντα ξεκινούν με κίνηση – είναι ένα ένστικτο που διαθέτουμε όλοι – και ο χορός είναι κίνηση εκλεπτυσμένη που επικοινωνεί. Όσο σημαντική και εντυπωσιακή και να είναι η αψεγάδιαστη τεχνική, η ουσία, εν τέλει, είναι αυτό που εκφράζει ο χορευτής μέσα στην κίνηση.

Ως χορευτές, κινούμαστε διαρκώς φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αλησμόνητες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, αυτό είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο κάθε χορευτής. Έτσι λοιπόν, όταν ξαφνικά, δε μας επιτρέπεται πια να δίνουμε παραστάσεις, με το κλείσιμο των θεάτρων και την ακύρωση των φεστιβάλ, οι κόσμοι μας παγώνουν. Καμία φυσική επαφή. Καμία παράσταση. Κανένας θεατής. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η χορευτική κοινότητα αντιμετωπίζει τόσο συλλογικά την πρόκληση να παραμείνει κινητοποιημένη, να βρει το λόγο ύπαρξής της.

Ωστόσο, όταν μας στερούν κάτι πολύτιμο, τότε ακριβώς είναι που εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσα πολλά σημαίνει ο χορός για την ευρύτερη κοινωνία. Οι χορευτές συχνά επαινούνται για τις σωματικές τους δεξιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η πνευματική μας δύναμη είναι αυτή που μας στηρίζει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω πως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας που θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές, να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας, να
συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε.”


Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 και συντονίζεται από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.


Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.


Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 170 χώρες.


Είναι παγκόσμια μη – κυβερνητική που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.
Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.


Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

“Η τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα και αυτοί που τη δημιουργούν θα πρέπει να κατανοούν την ευθύνη που φέρουν όταν τη μοιράζονται με τον κόσμο γιατί είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, πλάθει ιδέες, χαρακτήρες και το μέλλον.

Ο καλλιτέχνης πρέπει να σέβεται όλες τις μορφές ζωής καθώς να εμπνέει και να ενεργοποιεί τους άλλους προς μια υγιή προσωπική εξέλιξη. Όταν μια συνεργασία δεν είναι δίκαιη, ηθικά σωστή ακόμη και αν είναι κερδοφόρα, όταν δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα και τις δυο πλευρές τότε η αντίσταση και η απόρριψη έχει ρόλο ζωτικής σημασίας.

Ο καλλιτέχνης λοιπόν φέρει μια επιπλέον ευθύνη για τις επιλογές που θα κάνει με τους συνεργάτες του. Οι καλλιτέχνες ενωμένοι, με ευσυνειδησία και αγάπη για το περιβάλλον μπορούν να συμπράξουν για μια τεράστια αλλαγή προς την πρόοδο και την ευημερία των λαών και των τόπων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιστέκεται κάποιος σε παγιωμένες και βολικές αντιλήψεις για τη ζωή και το μέλλον, συγχρόνως όμως είναι απελευθερωτικό και μια τέτοια κίνηση επιτρέπει να εξελίσσεται και να διευρύνει τη γνώση για την πραγματικότητα στην οποία ζει.


Ακόμα και οι πιο απλές αποφάσεις που παίρνουμε, καθορίζουν το μέλλον του κόσμου και έχουν συνέπειες.”

Κατερίνα Σολδάτου – Extreme Aerial Dancer

Εδώ παραθέτουμε δύο μόνο από τις εξαιρετικές χορεύτριες – σε διαφορετικούς κλάδους η καθεμιά – αλλά εξαιρετικές σε αυτό που κάνουν…

Η Κατερίνα Σολδάτου και η Ελεάνα Ανδρεούδη

Βρείτε την Κατερίνα Σολδάτου εδώ.

Βρείτε την Ελεάνα Ανδρεούδη εδώ.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από εδώ, εδώ και εδώ.

Μοιραστείτε το: